Christmas Food Festival

Δοκίμασε, αγόρασε, γιόρτασε!

4, 5 & 6 Δεκεμβρίου - Helexpo Palace Μαρούσι

Μαγειρεύω οικονομικά: δέκα πολύτιμες συμβουλές

Η επιστροφή στις παλιές συνήθειες μαγειρέματος και προμηθειών δεν είναι μόνο οικονομία αλλά κι ένα έξυπνο κλειδί υγιεινής διατροφής.

Δημοσιεύτηκε από αθηνόραμαUmami.gr 21/01/2015

Θα πρέπει, βέβαια, να ξεκινήσουμε από την παραδοχή πως χρειάζεται να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας στην προετοιμασία και στο μαγείρεμα του φαγητού, ώστε να αποφύγουμε τη συνεχή κατανάλωση έτοιμων ή προπαρασκευασμένων φαγητών, που δημιουργεί επιπλέον έξοδα και δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε. Μπορεί κάποια μέρα μάλιστα να φτάσουμε να ευγνωμονούμε την κρίση που μας γύρισε πίσω στον παλιό καλό καιρό που τρώγαμε και κανένα σπιτικό φαγάκι…  Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που στις μέρες μας αναφάνηκε ως νέα διατροφική τάση μια δίαιτα που ονομάζεται «παλαιο-δίαιτα» και μας προτείνει να ξαναβρούμε τη φόρμα μας ανακαλύπτοντας ξανά πως έτρωγαν οι πρόγονοί μας, εγκαταλείποντας τις επεξεργασμένες τροφές, τα έτοιμα γεύματα και, όπως λένε, "οποιοδήποτε προϊόν δε θα αναγνώριζαν οι γιαγιάδες μας". 

Ας σκεφτούμε, λοιπόν, αυτά που αποτελούσαν την καθημερινή διατροφή των προηγούμενων γενεών. Έτρωγαν λίγο κρέας και πολλά όσπρια και λαχανικά. Είχαν όμως τα δικά τους λαχανικά, ανάθρεφαν τα δικά τους ζώα και μαγείρευαν όσο πιο απλά γινόταν τα φαγητά τους. Σήμερα, δεν είναι εύκολο να ακολουθήσουμε το μοντέλο αυτό. Μπορούμε, όμως, να ξαναδούμε τη διατροφή μας με άλλο βλέμμα. Να προτιμήσουμε το σπιτικό φαγητό και τα φρέσκα τρόφιμα. Μπορούμε να μαγειρέψουμε με διαφορετικούς τρόπους, που θα μας επιτρέψουν να εξοικονομήσουμε και χρόνο και ενέργεια (ηλεκτρικό ή γκάζι).

Οικονομία και υγεία συμπορεύονται

Σχηματοποιώντας το μήνυμα της παλαιο-δίαιτας, χωρίς να την ακολουθούμε ακριβώς, παρουσιάζουμε δέκα κανόνες οικιακής οικονομίας που θα μας επιτρέψουν και να έχουμε καλύτερη υγεία και πιο γεμάτη τσέπη.

1. Καταργούμε τις επεξεργασμένες τροφές, με τα δεκάδες πρόσθετα, τα έτοιμα φαγητά που μαγειρεύτηκαν με άγνωστης ποιότητας λάδια ή λίπη και τα προπαρασκευασμένα, που αριθμούν δεκάδες Ε στα συστατικά τους. Αν, μάλιστα, αποφασίσουμε πως δεν λέει να αγοράζεις κατεψυγμένες πατάτες ή νιφάδες πατάτας για πουρέ, αφενός γιατί κοστίζουν ακριβότερα από τα φρέσκα προϊόντα, αφ' ετέρου γιατί η γεύση τους δεν έχει καμμία σχέση με του αυθεντικού προϊόντος.
2. Προτιμούμε τα προϊόντα της εποχής (μιλάμε κυρίως για λαχανικά και φρούτα) από τα πρώιμα ή τα εισαγόμενα που κοστίζουν διπλάσια, καθώς πληρώνουμε τη βιασύνη μας ή τα μεταφορικά τους. Κοιτάμε τις τιμές, συγκρίνουμε και αποφασίζουμε. Με άλλα λόγια, δεν ήρθε ακόμα η εποχή για φράουλες! 

3. Προτιμάμε να αγοράζουμε απευθείας από τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές ή όταν βρεθούμε κάπου όπου οι παραγωγοί πουλάνε λαχανικά ή φρούτα. Συνήθως, οι τιμές τους είναι πιο ενδιαφέρουσες και τα προϊόντα πιο φρέσκα. Ισχύει για πολλά προϊόντα και συχνά ανακαλύπτουμε και διαμαντάκια. 
4. Μειώνουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος, βάζουμε περισσότερα όσπρια και λαχανικά στην κατσαρόλα μας και ανακαλύπτουμε πως μπορούμε απλά να αρτύζουμε το φαγητό μας χρησιμοποιώντας ζωμούς από κόκαλα, λαρδί ή λουκάνικα, όποτε θέλουμε να το νοστιμίσουμε. 

5. Αν οι συνταγές μας ζητούν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τυριών, ξηρών καρπών ή άλλων πιο ακριβών ή θερμιδοφόρων υλικών, μειώνουμε την ποσότητα ή, όπου αυτό είναι εφικτό, τα αντικαταστούμε με πιο οικονομικά και εξ ίσου νόστιμα. Δεν χρειάζεται για ένα πιάτο φαγητό να ξοδεύουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας, αλλά ούτε και να φορτωνόμαστε θερμίδες, χωρίς λόγο. Αυτή ήταν μια παρωχημένη λογική της δεκαετίας του ’80 (θυμηθείτε τα "σουφλέ τυριών") και εμείς είμαστε ήδη στο 2015!  
6. Υιοθετούμε τον ατμομάγειρα ή τη χύτρα ταχύτητας για το μαγείρεμα στον ατμό, για να κερδίσουμε και χρόνο και για να μην καίμε ρεύμα. Αποφεύγουμε να ψήνουμε συνέχεια για πολλές ώρες σε δυνατό φούρνο και όταν πρόκειται να ψήσουμε διάφορα φαγητά την ίδια μέρα, προτιμάμε να ψήνουμε το ένα μετά το άλλο για να κερδίσουμε το χρόνο της προθέρμανσης. Σε αυτή την ίδια λογική, κόβουμε σε μικρά κομμάτια όλα τα υλικά του φαγητού μας, όποτε θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο μαγειρέματος. 
7. Πριν βγούμε για ψώνια, καταγράφουμε σε λίστα όλα όσα χρειαζόμαστε άμεσα και αποφεύγουμε τις μαζικές αγορές φρέσκων τροφίμων για να μη βρεθούμε να πετάμε τα πλεονάζοντα λαχανικά που κιτρίνισαν ή τα φρούτα που σάπισαν στο βάθος του συρταριού στο ψυγείο μας ή τα κατεψυγμένα που έληξαν. Τα παραγεμισμένα καρότσια εξυπηρετούν μόνο το σούπερ-μάρκετ. 
8. Ανακατασκευάζουμε τα περισσέματα. Αν μας περίσσεψε λίγο κρέας το ψιλοκόβουμε και μαζί με μισό λουκάνικο φτιάχνουμε μια σάλτσα για μακαρόνια. Τα βραστά λαχανικά μπορούν να γίνουν ομελέτα, πίτα ή βάση για ένα ζωμό ή μια σάλτσα πίτσας. Το ίδιο ισχύει για τα κοτσάνια των μυριστικών ή τα φύλλα του λάχανου ή του μπρόκολου, που δεν κάνουν για σαλάτα ή ντολμάδες.

9. Ανακαλύπτουμε τη φιλοσοφία και τις παλιές συνταγές «των γιαγιάδων μας» για σπιτικά γλυκά, για κονσέρβες λαχανικών και φρούτων (που όταν φτάνουν στο τέλος της εποχής τους τα βρίσκουμε σε πιο καλή τιμή). Φτιάχνουμε εύκολα δικές μας σπιτικές κονσέρβες, για να μην πετάμε ότι μας περισσεύει. Σπιτικά τουρσιά, σπιτικά ζυμαρικά, σπιτικός πελτές -σκεφτείτε τι γεύση θα αποκτήσουν τα φαγητά μας. 

10. Η μαμαδίστικη μαγειρική είχε και άλλα καλά. Δεν ζήταγε ακριβά υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για μια φορά. Αποδεχόταν το κοινότοπο αρκεί να ήταν νόστιμο και καθώς δεν προσπαθούσε να εντυπωσιάσει με τα υλικά της σε κέρδιζε με την απλότητα και τη νοστιμιά της. Ξανασκεφτόμαστε, λοιπόν, την κουζίνα των λίγων, αλλά ποιοτικών και φρέσκων υλικών και κερδίζουμε το παιχνίδι των εντυπώσεων όχι με τη χλιδή, αλλά με τη γεύση του φαγητού μας.

 


Κι ένα παράδειγμα για να εκμεταλλευτούμε έξυπνα ό,τι μας περίσσεψε από ένα ψάρι:   

Υλικά 
300-400 γρ. από βραστό ψάρι που περίσσεψε 
3 αβγά
100 γρ. κρέμα γάλακτος 
100 γρ. κασέρι, τριμμένο 
κομμάτια από τα υπόλοιπα των βραστών λαχανικών 
Παρασκευή
Μαδάμε το ψάρι σε ένα μπολ. Χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και τα ρίχνουμε στο μπολ. Αναμειγνύουμε τα λαχανικά και το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Τα απλώνουμε σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 200ο C, φούρνο για 30 λεπτά.

Θάλεια Τσιχλάκη editor48@athinorama.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει ή να μας ενημερώσετε για τις παρατηρήσεις σας στα παρακάτω στοιχεία:

210 74 50 100