Christmas Food Festival

Δοκίμασε, αγόρασε, γιόρτασε!

4, 5 & 6 Δεκεμβρίου - Helexpo Palace Μαρούσι

Oceana: Οι καλύτεροι σεφ του κόσμου γίνονται ακτιβιστές

-

Δημοσιεύτηκε από αθηνόραμαUmami.gr 21/03/2015

Είκοσι από τους καλύτερους σεφ του πλανήτη αντιδρούν στην καταστροφή των ωκεανών, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάκαμψη της βιοποικιλότητας και την εξασφάλιση άφθονης άγριας θαλασσινής τροφής και ποτίζουν τη γαστρονομία με οικολογικό πνεύμα.

Τι είναι αυτό που μας δίνει ζωική πρωτεΐνη, δεν χρειάζεται καθόλου φρέσκο νερό, παράγει πολύ λίγο διοξείδιο του άνθρακα, δεν απαιτεί αρδεύσιμη γη και κοστίζει πολύ λιγότερο από την εκτροφή ίδιας ποσότητας κοτόπουλου, βοδινού, αρνίσιου και χοιρινού κρέατος, κάνοντας αυτήν την πηγή ανώτερης τροφής προσιτή ακόμη και στους φτωχότερους αυτού του κόσμου; Η απάντηση δεν είναι άλλη από το ψάρι, που απ’ ό,τι φαίνεται τα έχει όλα και συμφέρει. Έχουμε γίνει βεβαίως πάρα πολλοί –7 δισ. άνθρωποι, ζωή να ’χουμε– και δυστυχώς μέχρι τώρα δεν είχαμε προβληματιστεί σοβαρά για τη ζημιά που κάνουμε με το αλόγιστο και απρόσεχτο ψάρεμα στους ωκεανούς.

Τώρα όμως οι ιχθυολόγοι σημαίνουν συναγερμό, καθώς τα ψάρια μειώνονται δραματικά­ στους ωκεανούς, με αποτέλεσμα οι ποσότητες που μπορούμε να ψαρεύουμε παγκοσμίως να πέφτουν για πρώτη φορά στην ιστορία. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν όταν 1 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από πείνα και όταν σε 35 χρόνια, το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά 2 δισ.; Ούτε τόση γη υπάρχει για να καλλιεργηθεί και να μας θρέψει ούτε και η ποσότητα του νερού που απαιτείται! Μοιάζει με αδιέξοδο, αλλά ευτυχώς­ φαίνεται να υπάρχει λύση.

Από πάνω αριστερά: Alex Atala, Rene Retzepi, Andoni Anduriz, Ferran Adria Από πάνω αριστερά: Alex Atala, Rene Retzepi, Andoni Anduriz, Ferran Adria

Πριν από δύο ημέρες (στις 17/3) συγκεντρώθηκαν στο Σαν Σεμπαστιάν­ της Ισπανίας 20 σεφ μερικών από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για να δηλώσουν την ενεργή τους υποστήριξη στην καμπάνια του διεθνούς οργανισμού OCEANA «Save the Oceans: Feed the World» («Σώστε τους ωκεανούς: θρέψτε τον κόσμο»).

Οι οικοδεσπότες και διάσημοι Ισπανοί σεφ Andoni Luiz Aduriz («Mugaritz») και Joan Roca («El Celler de Can Roca») υποδέχτηκαν κορυφαίες γαστρονομικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων οι Ferran Adria, Juan Mari κι Elena Arzak, Pedro Subijana (Ισπανία), Massimo Bottura (Ιταλία), Daniel Humm (Νέα Υόρκη) και Grant Achatz (Σικάγο), Alex Atala (Σάο Πάολο), Gaston Acurio (Περού), ενώ ο Rene Redzepi του «Noma» στην Κοπεγχάγη υποστηρίζει θερμά την κίνηση, παρότι δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

«Είναι εκπληκτικό που τόσοι κορυφαίοι και πολυάσχολοι σεφ –σχεδόν δεν παίρνουν ανάσα– ήρθαν στο Σαν Σεμπαστιάν για να στρατευτούν στην υπόθεση της διάσωσης των ψαριών», δήλωσε ο Aduriz. «Όχι μόνο επειδή μας αρέσει να τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας, αλλά κι επειδή έχουν τεράστια σημασία για την υγεία του πλανήτη, όλοι νιώθουμε την ανάγκη να υποστηρίξουμε αυτήν την καμπάνια και να φέρουμε ξανά την αφθονία στους ωκεανούς». Σε μια περίοδο που οι πολιτικοί διστάζουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής επωμίζονται αυτό το καθήκον.

«Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, πρέπει να επανεξετάσουμε κάθε στάδιο στην αλυσίδα του ψαρέματος και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», είπε ο Gastοn Acurio, που το εστιατόριο του «Astrid y Gastοn» στη Λίμα αναδείχτηκε καλύτερο στη Λατινική Αμερική το 2013. «Οι ωκεανοί είναι το μεγάλο κελάρι που μας τροφοδοτεί και πρέπει να καταλάβουμε ότι το μέλλον της τροφής της ανθρωπότητας εξαρτάται από αυτούς», συμπληρώνει ο Joan Roca του «El Celler de Can Roca» στη Χιρόνα (καλύτερο στον κόσμο το 2013), ενώ ο καλύτερος Ιταλός σεφ Massimo Bottura διευκρινίζει: «Η αβανγκάρντ μαγειρική δεν μπορεί να κουνάει απλώς το ραβδάκι της και να εξαπολύει πυροτεχνήματα όπως έκανε πριν από 10-15 χρόνια. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί».

 ©-oceana, pablo almansa ©-oceana, pablo almansa

Το μήνυμα δεν μπορεί να γίνει πιο σαφές: οι καλοφαγάδες του 21ου αιώνα πρέπει να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση και η παγκόσμια γαστρονομία να εντάξει στο πορτφόλιό της την έννοια της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Αλλιώς θα είμαστε η τελευταία γενιά που είχε την τύχη να δοκιμάσει σούσι με κόκκινο τόνο! Και ο τόνος είναι το πιο δημοφιλές, αλλά όχι το μόνο ψάρι που κινδυνεύει να εξαφανιστεί, καθώς η λίστα της επικινδυνότητας περιλαμβάνει ακόμη περισσότερα.

Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της καμπάνιας, η OCEANA λανσάρει το βιβλίο «The Perfect Protein», όπου αναλύεται γιατί τα ψάρια είναι η πιο υγιεινή, φτηνή και φιλική στο περιβάλλον πηγή ζωικής πρωτεΐνης, περιλαμβάνοντας και συνταγές κορυφαίων σεφ για θαλασσινά των οποίων το ψάρεμα δεν αντίκειται στην αειφορία. τον πρόλογό του μάλιστα έχει γράψει ο Bil Clinton.

Έχει αποδειχτεί, πάντως, ότι αν σταματήσει η υπεραλλίευση, περιοριστούν οι παράπλευρες απώλειες των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων που πετιούνται νεκρά στη θάλασσα­ και προστατευτούν οι τόποι αναπαραγωγής των ειδών, οι ωκεανοί θα αναζωογονηθούν πολύ γρήγορα. Από παραδείγματα εφαρμογής τέτοιας προστατευτικής πολιτικής, σε περιπτώσεις όπως αυτές της αντζούγιας του Βισκαϊκού Κόλπου, της ρέγκας της Νορβηγίας και του γιαπωνέζικου snow crab, έχει φανεί ότι μόλις σε 5-6 χρόνια οι πληθυσμοί των ψαριών αυξήθηκαν πολύ, όπως και οι διαθέσιμες για ψάρεμα ποσότητες, κατά 40% τουλάχιστον.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 οι σεφ της αλυσίδας ξενοδοχείων Relais & Chateaux, γνωστής για την προσεγμένη γαστρονομία της, δήλωναν στο μανιφέστο με τα πιστεύω τους ότι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας με γεωργούς και ψαράδες για να προστατεύσουμε τα αποθέματα τροφής της ανθρωπότητας και να γίνουμε φρουροί της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας». Είναι καιρός πλέον να συντονιστεί και η Ελλάδα με αυτές τις εξελίξεις.

«The Perfect Protein» «The Perfect Protein»

Δημήτρη Αντωνόπουλο dantonopoulos@athinorama.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει ή να μας ενημερώσετε για τις παρατηρήσεις σας στα παρακάτω στοιχεία:

210 74 50 100