Το τσουρέκι εξάλλου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μέρες του Πάσχα και αποτελεί την αγαπημένη γλυκιά λιχουδιά, είτε σκέτο είτε συνδυασμένο με άλλα υλικά σε διάφορες εκδοχές. Απλό, γεμιστό με σοκολάτα ή φρούτα, με επικάλυψη ή μη, αγαπήθηκε και συνεχίζει να είναι must γεύση για τις γιορτές και όχι μόνο. Και βέβαια, αποτελεί παραδοσιακά το συμπλήρωμα κάθε πασχαλινού δώρου. Στου Βενέτη, η ζύμη φτιάχνεται με την παραδοσιακή συνταγή και όλες οι εκδοχές είναι με εκλεκτά υλικά και πετυχημένους συνδυασμούς.

Η καταγωγή του τσουρεκιού είναι τούρκικη, από τη λέξη «corek» που σημαίνει ψωμί με ζύμη, που περιέχει μαγιά. Η εκδοχή όμως που γνωρίζουμε και αγαπούμε στη χώρα μας υιοθετήθηκε από τους Έλληνες, πιθανότατα κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου δημιουργήθηκε ένα γλυκό ψωμί με γάλα, βούτυρο και αβγά. Η σημασία του για το Πάσχα είναι και συμβολική, αφού παραπέμπει στην Ανάσταση του Χριστού, με το αλεύρι που "ζωντανεύει" και γίνεται ψωμί.

Δημήτρης Σταθόπουλος dstathopoulos@athinorama.gr