Christmas Food Festival

Δοκίμασε, αγόρασε, γιόρτασε!

4, 5 & 6 Δεκεμβρίου - Helexpo Palace Μαρούσι

Καραλάκης: κόκκινη ρόκα και δροσουλίτης

Σπάνια κηπευτικά, βρώσιμα άνθη, οπτική και γευστική μαγεία...

Δημοσιεύτηκε από αθηνόραμαUmami.gr 14/04/2015

«H αγάπη για άγνωστες καλλιέργειες και για κάτι το διαφορετικό», αποτέλεσε σύμφωνα με τον Μάνο Καραλάκη, την αφορμή για την ενασχόληση, αρχικά του πατέρα του και στη συνέχεια και του ιδίου με τα αρωματικά φυτά. «Ασχοληθήκαμε με "ντελικατέσεν" λαχανικά που υπήρχαν μόνο στο εξωτερικό, ενώ αρωματικά προϊόντα ξεκινήσαμε να καλλιεργούμε το 1994, όταν ακόμα δεν ήταν διαδεδομένα στο ευρύ κοινό», θα μας πει ο Μάνος, ο οποίος σπούδασε γεωπόνος και συνεχίζει σήμερα με τον ίδιο ζήλο και επιμονή τα βήματα του πατέρα του Γιώργου.


 Ωστόσο, σε μία σύντομη αναδρομή θα μας εκμυστηρευτεί…  «Ξεκίνησα με πολλές δυσκολίες και αντιμετωπίζοντας την επιφυλακτικότητα της αγοράς, την  καλλιέργεια ασυνήθιστων λαχανικών, φρούτων και αρωματικών.»
Σε μία αγορά που έψαχνε, συχνά χωρίς μπούσουλα, να βρει το ρυθμό της, σαφώς πρώιμα, με μεγάλη όμως επιμονή, κατάφερε να επανασυστήσει ή να εισάγει περίεργα φρούτα, ειδικές ποικιλίες λαχανικών, βρώσιμα άνθη και ξεχωριστά μυρωδικά.

«Τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα, γιατί δεν υπήρχε η  δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων που είχαμε σε παραγωγή. Εμείς οι ίδιοι, βαδίζαμε στο άγνωστο, δεν υπήρχε η αγορά και η απαραίτητη τεχνογνωσία που έχουμε σήμερα». Με το σκεπτικό ότι τα πάντα μπορούν να καρποφορήσουν στον ευλογημένο τόπο της  νότιας Κρήτης, ο Γιώργος Καραλάκης άρχισε να πειραματίζεται με καλλιέργειες, συμβάλλοντας και αυτός στη γαστρονομική άνοιξη που γνωρίζει ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια. Μαζί με τον γιό του Μάνο, ξεπερνούν τα εμπόδια και εντάσσουν νέα προϊόντα στην καλλιέργειά τους.


Το 1998 η επιχείρηση κάνει στροφή στη βιολογική καλλιέργεια και αποκτά την αντίστοιχη πιστοποίηση. Λίγο αργότερα, εντάσσεται δυναμικά στη δραστηριότητα η δεύτερη γενιά, ο Μάνος Καραλάκης, ο οποίος με  εφόδια τις σπουδές του στη Γεωπονική Θεσσαλονίκης, έδωσε καινούρια ώθηση στην πρωτοπόρα προσπάθεια.     

Γιώργος και Μάνος Καραλάκης στο κτήμα τους Γιώργος και Μάνος Καραλάκης στο κτήμα τους

Λεπτές γεύσεις και αρώματα, σπάνια, ξεχασμένα ή εντελώς καινούργια είδη, άγνωστα στο τραπέζι μας ή έως τότε μόνο εισαγόμενα, καλλιεργήθηκαν και προτάθηκαν στην αγορά, διευρύνοντας τους γευστικούς μας ορίζοντες. 


«Σήμερα,20 χρόνια μετά, καλλιεργούμε πάνω από 70 είδη και φροντίζουμε συνεχώς να βρίσκουμε και κάτι καινούριο. Η αναζήτηση δε σταματάει ποτέ. Αρχικά ο κόσμος, αντιμετώπιζε τα προϊόντα μας με επιφύλαξη, σήμερα όμως έχει την τάση να τα αναζητάει και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Τα είδη που ξεχωρίζουν είναι ο δροσουλίτης, το κίτρινο και μαύρο παντζάρι, τα πολύχρωμα καρότα, τα φύλλα μουστάρδας, ο νεροκάρδαμος, τα baby πιπεράκια, τα βρώσιμα άνθη καπουτσίνου και borage και τέλος το κέηλ που ανήκει στα superfoods.»

Φαντασία, χρώμα και γεύση στην κουζίνα

Γεύσεις, αρώματα, μοναδικές υφές, ανατρεπτικοί τρόποι χρήσης λαχανικών και αρωματικών. Μεταξύ των ειδών που  εντυπωσιάζουν, απαριθμούμε...

Γ.Στυλιανουδακης-Πεντελικον Γ.Στυλιανουδακης-Πεντελικον

Άνθη καπουτσίνου

Οι γκουρμέ θα τα λατρέψουν για την ξεχωριστή γεύση τους και οι υγιεινιστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Θεωρείται, εξάλλου, άριστο φυσικό αντιβιοτικό και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Καταναλώνονται και τα φύλλα και τα άνθη. Οι ποικιλίες που καλλιεργεί η οικογένεια Καραλάκη έχουν άνθη κίτρινα και πορτοκαλί και αναβαθμίζουν αισθητικά και την πιο απλή πράσινη σαλάτα.  

Borage

Borage ή επί το ελληνικότερο μπουράντζα. Ένα ακόμη άνθος, με καταπληκτικό μπλε χρώμα και γεύση που θυμίζει έντονα εκείνη του αγγουριού, ομορφαίνει και να νοστιμεύει τις σαλάτες. 

Δροσουλίτες

Είναι οι μοναδικοί που καλλιεργούν και διαθέτουν στην ελληνική αγορά το περίφημο κρητικό φυτό.  «Είναι ένα ιδιαίτερο χορταρικό με ελαφριά, αλμυρή γεύση και φυσαλίδες νερού επάνω στα φύλλα και στα κλωνάρια, οι οποίες είναι ορατές με γυμνό μάτι.» Ιδανικό τρόπος για να το απολαύσετε είναι ελάχιστο θαλασσινό αλάτι και λίγο φρεσκοτριμένο πιπέρι. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο για να δροσίσει με ξεχωριστό τρόπο ένα σνακ!

Σπανάκι βουτύρου

Το baby σπανάκι "βουτύρου" -Malabar spinach- στα αγγλικά, είναι ένα αναριχώμενο φύτο με μικρά επίπεδα φύλλα, τα οποία διαθέτουν μία μοναδική υφή, σαν να λιώνουν στο στόμα, εξ' ου και το ελληνικό τους όνομα. Ένα ελαφρύ σοτάρισμα με μία καυτερή πιπερίτσα και λίγο σκόρδο, αρκούν για ένα πεντανόστιμο πιάτο. Σημειώστε, ότι εκτός της μοναδικής του υφής, το σπανάκι βουτύρου περιέχει περισσότερο σίδηρο από το κοινό σπανάκι.

Λυγιστικό

Γνωστό και ιδιαιτέρως αγαπητό στην κουζίνα, τόσο των αρχαίων Ελλήνων, όσο και των Ρωμαίων, το λυγιστικό μπορεί στην όψη να μοιάζει με το σέλινο, έχει όμως πιο δυνατό άρωμα και πιπεράτη γεύση. Τόσο ξεχωριστό, που είναι γνωστό με τα ονόματα «νεραϊδόχορτο» ή «μαγισσόχορτο» ή βοτάνι της αγάπης για τις έντονες αφροδιασιακές του ιδιότητες.


 

Εκτός από τα πολύ σπάνια είδη, το… χαρτοφυλάκιο Καραλάκη περιλαμβάνει και μία σειρά πιο γνωστών χόρτων, όπως σταμναγκάθι, καυκαλήθρες, λάπατα, μυρώνια και πολλά άλλα, τα οποία μετατρέπονται σε  πίτες, τάρτες ή μυρωδάτα φρικασέ. Ακόμη, άγρια και κόκκινη ρόκα, νεροκάρδαμο, βαλεριάνα, baby πιπεράκια και baby κολοκυθάκια, πλατύφυλλο και κόκκινο βασιλικό και η λίστα συνεχίζεται με πάνω από 70 είδη.  Ένα μπουκέτο προϊόντα από μία οικογένεια που δεν σταματά να δημιουργεί.
Προϊόντα με τα οποία η κουζίνα μας αντλεί από την παράδοση, καινοτομεί, διαφοροποιείται, βάζει τα καλά της, γίνεται ανατρεπτική και μας εκπλήσσει με τη μοναδικότητα και τη δημιουργικότητά της. Δεν είναι περίεργο ότι οι πρώτοι που υιοθέτησαν τα καινοτόμα ή ξεχασμένα προϊόντα ήταν δημιουργικοί Έλληνες σεφ, που τα έβαλαν στην κουζίνα τους. Βασικοί πελάτες, ακόμη και σήμερα, παραμένουν οι σεφ, αλλά και ψαγμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία απ’ όλη την Ελλάδα. Για οικιακή χρήση, για όλους εμάς τους καθημερινούς μάγειρες και καταναλωτές, μπορούν τα προϊόντα να εντοπιστούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Πήρατε μια γεύση; Ίσως, αλλά αν δεν δείτε και αν δεν γευτείτε, δεν θα ολοκληρώσετε την εμπειρία! Ραντεβού, λοιπόν, στο πολύχρωμο και μυρωδάτο περίπτερο του Καραλάκη, στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις  8, 9 και 10 Μαΐου, στην Τεχνόπολη: είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιαστείτε. Άλλος για baby πιπερίτσες;


Τα κηπευτικά προϊόντα Καραλάκη στην Αθήνα, μπορείτε να βρείτε στο Ραδίκι του Σωτήρη Λυμπερόπουλου (http://www.radiki.com), στο Αγροτικόν, Ρέας 2, Φιλοθέη, τηλ. 210 6717835 και στο Τακάλ, Σκυλίτση 10 & Υψηλάντου, Πειραιάς, τηλ. 210 4815 085.


Στη Θεσσαλονίκη, στη Λαχαναγορά, Ν. Βαξεβανίδης Γ 63 και στο Green Familly, Θεμιστοκλή Σοφούλη 34, Καλαμαριά, τηλ. 2310 429044

Δημήτρης Σταθόπουλος dstathopoulos@athinorama.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει ή να μας ενημερώσετε για τις παρατηρήσεις σας στα παρακάτω στοιχεία:

210 74 50 100