Christmas Food Festival

Δοκίμασε, αγόρασε, γιόρτασε!

4, 5 & 6 Δεκεμβρίου - Helexpo Palace Μαρούσι

Τεχνόπολη 2015: κλικ και highlights

Επίγευση ευχάριστη και με διάρκεια, από ένα Φεστιβάλ… όλο γεύση, όπου πάντα περνάς καλά! Τι ανακαλύψαμε, τι γευτήκαμε, πώς περάσαμε το τριήμερο στην Τεχνόπολη.

Δημοσιεύτηκε από αθηνόραμαUmami.gr 14/05/2015

Περίπατοι στο προαύλιο

Ηλιόλουστος ουρανός, λευκές τέντες, μυρωδιές από παντού: στο Food Truck οι ουρές για τους γκιουζλεμέδες άρχισαν να σχηματίζονται νωρίς, την ώρα που άλλοι απολάμβαναν τον καλοκαβουρδισμένο ελληνικό καφέ που κέρναγε ο Ουζούνογλου ή εκείνον που έψηνε στην άμμο ο Δανδάλης. Όσοι ήθελαν να ξεδιψάσουν -κακά τα ψέμματα, η ζέστη ήταν αρκετή- οι μικροζυθοποιίες ήταν εκεί, και πρόσφεραν όλες τις μπίρες τους για δοκιμή. Εκτός κι αν προτιμούσες έναν χυμό Aloe Vera, στο πιο υγιεινό… Περιδιαβαίνοντας τα εξωτερικά περίπτερα, έπεφτες αλάνθαστα πάνω στην αέρινη "πάβλοβα" της Έφης Γιαλούση, κι έκανες αναγκαστικά μια γλυκιά στάση. Υπό τους ήχους του Μέντα 88 απολάμβανες ένα χωνάκι από τα τροχήλατα του Βενέτη στο χέρι ή, ανάλογα με την ώρα, μασούλαγες ήδη τα απίθανα κασιώτικα ντολμαδάκια, το πρωτότυπο burger με σύγκλινο ή τα τραγανά θαλασσινά που ετοίμαζε ακατάπαυστα το Δειπνοσoφιστήριον, δίπλα στην Καμινάδα. Η ανοιχτή φωτιά όπου ψηνόταν το "αντικρυστό" σκορπώντας ορεκτική τσίκνα, έγινε γρήγορα attraction που μάζευε κόσμο.
Πάμε πάλι μέσα και ξαναβγαίνουμε…

Ανακαλύπτοντας γεύσεις ελληνικές


Η βόλτα στα περίπτερα είναι πάντα το πιο συναρπαστικό κομμάτι του Φεστιβάλ. Είτε ξαναδοκιμάζοντας σταθερές αξίες, είτε ανακαλύπτοντας τα τελευταία προϊόντα που έχουν να σου παρουσιάσουν παλιοί και νέοι εκθέτες. Και βέβαια, οι εκπλήξεις παραμονεύουν…


Τα παραδοσιακά…


Τιμώμενη περιοχή η Κοζάνη και τα ζυμαρικά, κυρίως ποντιακής προέλευσης, πολλά και εξαιρετικά. Ψιλοκομμένο ευρεστόν (που τρώγεται και σαν τσιπς αφού είναι προψημένο), σιρόν, πέτουρα, φύλλα περέκ, τηγανόπιτες, κους κους και διάφορες χιλοπίτες, κατέβηκαν Αθήνα με τους παραγωγούς τους για να τα γνωρίσουμε. Τη μακαρίνα, το φούρνικο, το κορκότο, το κουσκουσάκι της "Βερμίου γης" πλάι στα τυροκομικά ταν (βουτυρόγαλα), πασκιτάν, βούτυρο από ανθόγαλα, δεν τα βλέπουμε συχνά στα μέρη μας.
Αλλά και τα τυριά (με έντονη παρουσία της άλλης τιμώμενης περιοχής, των Κυκλάδων), δεν πήγαν πίσω: αρσενικό, γραβιέρες, κομοί και ανθότυρα της Νάξου, Σαν Μιχάλη της Σύρου, ώριμες γραβιέρες της Κρήτης, φοβερό τσαλαφούτι, κατσικίσιο φρέσκο βούτυρο και φέτα από το Καρπενήσι, μπάτζος, φέτα και γίδινο τυρί από τη Φλώρινα… ανάμεσα σε  πολλά άλλα.

Οι λάτρεις των αλλαντικών δοκίμασαν κρητικό απάκι, σύγκλινο, λούτζα και λουκάνικα, στο περίπτερο του Στρεμμένου επικρατούσε το αδιαχώρητο για το σαλάμι αέρος, τα λουκάνικα και την πορκέτα, πολλοί μερακλήδες εκτιμούσαν τη μοναδική μοσχαρίσια γλώσσα και τα άλλα εκλεκτά είδη από την αλλαντοποιία "Βόρειος Ελλάς".  Δεν έλειπαν και τα αλλαντικά από κουνέλι και μαύρο χοίρο.
Οι πιο ψαγμένοι έκαναν στο ενδιάμεσο μια βόλτα στα περίπτερα με το αλκοόλ, για μια μπίρα, ένα ούζο ή ένα τσιπουράκι, για να συνεχίσουν με τους μεζέδες των δοκιμών. Χέλι καπνιστό, σαρδέλα μαρινάτη, κρητικά σαλιγκάρια σε βαζάκι, και άλλα ων… ουκ έστι αριθμός.

Τα καινούργια…


"Πρώτη επίσημη"της Φάρμας Μαλτέζου και τα ήδη γνωστά σε ορισμένους "σεβρ", τα φρέσκα κατσικίσια τυριά της, έκαναν φτερά ήδη από το Σάββατο, ενώ δύσκολα πλησίαζες το περίπτερο ακόμα και για δοκιμή.  Το πικάντικο σαλάμι με πάπρικα του Στρεμμένου, σωστά ωριμασμένο, είναι το νέο προϊόν του γνωστού αλλαντοποιείου που άρεσε πολύ.
Τα καπνιστά σαλιγκάρια της πρωτοεμφανιζόμενης Escargots a l' Arta, τροφαντά και ζουμερά, προκαλούσαν μια συνεχή ουρά μπροστά από το περίπτερο, το ίδιο και το νέο προϊόν του Στέφου, το καπνιστό χταπόδι: ο ίδιος, έκοβε ακατάπαυστα φετούλες από τεράστια πλοκάμια και κέρναγε το κοινό. Αλλά μιλώντας για σαλιγκάρια, μας άρεσαν πολύ κι εκείνα του Bacal-eco.

Κατσικίσια τυριά της Φάρμας Μαλτέζου Κατσικίσια τυριά της Φάρμας Μαλτέζου

Το λουκάνικο και το ρολό κουνελιού της φάρμας Τρομπέτα, που εκτρέφει κουνέλια, είχαν επίσης μεγάλο σουξέ.  
Η ολοκαίνουργια μαρμελάδα από πιπεριά Φλωρίνης του Πέτρου Ναουμίδη, γλυκιά, μυρωδάτη, διακριτικά καυτερή στο τέλος ήταν επόμενο να εξαντληθεί πολύ γρήγορα. Στο περίπτερο την σέρβιραν με το κατσικίσιο βούτυρο του Κουτρομάνου από το Καρπενήσι, έναν τέλειο συνδυασμό.

Τα λουκουμάκια λεβάντας της Bariamis Sweets, έφυγαν επίσης πολύ γρήγορα, πολλοί δεν προλάβαμε να τα πάρουμε στο σπίτι.
Στα μοναδικά, αρωματισμένα ελαιόλαδα Άριστον -αγαπημένα πολλών σεφ- βρήκαμε το νέο με απαλή γεύση κάρυ -αλλά αυτό που μας κετέκτησε ήταν το βαλσαμικό ξύδι με άγριο κεράσι κι εκείνο με το μήλο!
Κολοκυθέλαιο, σησαμέλαιο και λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης από την Ορεστιάδα, όχι μόνο για γεύση αλλά κυρίως για υγιεινή διατροφή.

Τα πρωτότυπα…

Ήταν πολλά. Η φαντασία και η εφευρετικότητα δεν λείπουν από τους παραγωγούς. Θυμόμαστε μερικά...
Έχετε δοκιμάσει "πατέ μπέικον"; Τα παραδοσιακά κρητικά αλλαντικά Κασσάκη το φτιάχνουν (σκέτο ή με αρωματικά) και το κλείνουν σε βαζάκι, για ένα πολύ νόστιμο άλειμμα.

Το βούτυρο κολοκυθόσπορου (Thrakiland food), πάλι, είναι ένα πολύ υγιεινό όσο και νόστιμο άλειμμα για το ψωμί -και όχι μόνο. Η μαρμελάδα και το τσάτνεϋ από φραγκόσυκο που διαθέτει η Bonum Terrae δεν θα θέλαμε να λείπουν από το τραπέζι μας. Το ίδιο και η πρωτότυπη μαρμελάδα φράουλα με κομματάκια λουκουμιού φλισκούνι, που εντυπωσίασε στο περίπτερο της Bariamis sweets: πρόκειται για μια εξαιρετική συνταγή του Διονύση Αλέρτα και θα κυκλοφορήσει στην αγορά σε λίγες εβδομάδες.

Τα μπισκότα από βαλανίδι Κέας (κάτι τεράστια βαλανίδια) και σταφίδες έδωσε ρέστα και πήρε και το πρώτο βραβείο Καινοτομίας από το Φεστιβάλ!
Η κέτσαπ απο πράσινες ντομάτες της Γιαμ μας φάνηκε πεντανόστιμη και ιδιαίτερη, αξίζει να τη δοκιμάσετε (αργυρό βραβείο Καινοτομίας).

Το πατέ "μουσακάς" της Simply Greek κλείνει όλη τη γεύση του μουσακά σ' ένα βαζάκι! Oι δροσουλίτες του Μανώλη Καραλάκη είναι ένα χόρτο απίστευτο. Με το που δαγκώνεις το φύλλο το στόμα πλημμυρίζει αλμυρή δροσιά! Πολύ πικάντικα και νόστιμα τα φύλλα μουστάρδας στον ίδιο πάγκο, που ήταν συνέχεια γεμάτος κόσμο.
Το υπέροχο, καυτερό, με μυρωδιές Ανατολής Shaman tea και τα μείγματα μπαχαρικών και αρωματικών χόρτων Sparosa (1o βραβείο συσκευασίας) είναι και πρωτότυπα και σωστά φτιαγμένα. Τα πεντανόστιμα και υγιεινά Kale Chips της Troo Food από το λαχανικό kale άρεσαν πολύ (έπαινος Καινοτομίας).

Μια ντομάτα…ποια ντομάτα; Οι chef μας έκαναν μαγικά!

Τα Μαθήματα Μαγειρικής ήταν και πάλι μια πολύτιμη εμπειρία. Είδαμε και… μαγικά, που μπορούμε να τα επαναλάβουμε στο σπίτι: Ο Γιάννης Ρούσσος (Funky Gourmet) μετέτρεψε μια ολόκληρη χωριάτικη σαλάτα σε μια λευκή αφράτη γρανίτα με όλη της γεύση και τη δροσιά της χωριάτικης! Δε βλέπουμε την ώρα να εντυπωσιάσουμε τους δικούς μας...

Ο Olivier Campanha, πάλι, την είδε πιο πρακτικά και τη… φτούρησε τη ντομάτα! Οι ντομάτες του άλλαξαν σχήμα και μορφή, αλλά δεν έμεινε στην άκρη ούτε σποράκι! Η φλούδες έγιναν πεντανόστιμα τσιπς, το εσωτερικό με τους σπόρους μια υπέροχη γρανίτα, η φιλεταρισμένη σάρκα μια μαρμελάδα-σάλτσα εξαιρετική. Δεν πετάχτηκε τίποτα, όπως και στην αγκινάρα που περιέλαβε στη συνέχεια…

Τι γίνεται με μια ντομάτα, από τον Campanha Τι γίνεται με μια ντομάτα, από τον Campanha

Ο Εκτορ Μποτρίνι, πάλι, βάλθηκε να μας μάθει την τεχνική του ριζότο σε …φαβότο και κριθαρότο και στο τέλος ανταμειφθήκαμε με το υπέροχο κριθαρότο με καλαμαράκι, που θα φτιάξουμε αλάνθαστα και στο σπίτι.
Με τον Βαγγέλη Δρίσκα ήπιαμε τσίπουρο, καθώς οι ουζομεζέδες του ήταν αρκούντως καυτεροί και πικάντικοι για να τραβιέται ευχάριστα. Και μάθαμε να "καπνίζουμε" ένα ψάρι στο γουόκ!

Έκτωρ Μποτρίνι Έκτωρ Μποτρίνι

Ο Κώστας Τσίγκας μας έμαθε όλα τα μυστικά της τέλειας ζύμης για πίτσα και μας έφτιαξε μια μαύρη με μελάνι σουπιάς!
Και ο Διονύσης Αλέρτας μας έδειξε όχι έναν αλλά... 5 τρόπους να κάνεις μια μους σοκολάτας!
Αλλά και να δοκιμάζεις τυριά με τον Ηλία Μαμαλάκη ήταν μια εμπειρία...

Το καπνιστό ψάρι του Δρίσκα Το καπνιστό ψάρι του Δρίσκα

Διονύσης Αλέρτας Διονύσης Αλέρτας

Απολογισμός

Κάθε φορά που τελειώνει ένα Φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις"μας αφήνει μια ευχάριστη επίγευση, όπως μια γουλιά καλό κρασί. Το ίδιο συνέβη και τώρα. Θα σταθούμε στην επιτυχημένη διοργάνωση -κατά γενική εκτίμηση- και στην ποιότητα που συναντάς σε κάθε βήμα: από τους εκθέτες και τα προϊόντα τους μέχρι το φαγητό, τη διασκέδαση και τις εκδηλώσεις μαγειρικής, γευσιγνωσίας που μπορείς να παρακολουθήσεις παράλληλα. Όλα έχουν τη σφραγίδα μιας ομάδας που γνωρίζει το αντικείμενο και μπορεί να το υποστηρίξει, κάτι που δεν συναντάμε συχνά σε παρόμοιες εκδηλώσεις.

Γνωρίσαμε πολλές νέες γεύσεις κι εκτιμήσαμε τη δουλειά παραγωγών που δεν γνωρίζαμε. Μερικοί κατέβηκαν για πρώτη φορά σε τέτοια εκδήλωση, πολλοί "συνάντησαν" το κοινό τους και ήταν ενθουσιασμένοι. Παράλληλα, πολλά προϊόντα βρήκαν "σπίτι", αφού το Φεστιβάλ αυτό είναι κι ένας τρόπος να έρθει ο έμπορος σε επαφή με ποιοτικά προϊόντα που δεν γνωρίζει και να τα βάλει στο ράφι του.
Όπως αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του κοινού, που ήταν μεγαλύτερη από πέρσι (και σε δύσκολους καιρούς), ο κόσμος ξέρει να αναγνωρίζει την ποιότητα και τη γνώση, σε όλα.
Τούτων δοθέντων, είναι βέβαιο ότι το επόμενο ραντεβού μας θα είναι στην Helexpo, τον Δεκέμβρη!

Ντίνα Γκρουμούτη dgroumouti@athinorama.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει ή να μας ενημερώσετε για τις παρατηρήσεις σας στα παρακάτω στοιχεία:

210 74 50 100