Christmas Food Festival

Δοκίμασε, αγόρασε, γιόρτασε!

4, 5 & 6 Δεκεμβρίου - Helexpo Palace Μαρούσι

Τα ζυμαρικά της Σοφίας από την Ξάνθη

Παράδοση και νεοτερισμοί σ` ένα οικογενειακό εργαστήρι

Δημοσιεύτηκε από αθηνόραμαUmami.gr 10/11/2015

Το οικογενειακό εργαστήριο βρίσκεται στο Σούνιο Ξάνθης, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του όρους Ροδόπη και κοντά στη λίμνη Βιστωνίδα. Οι “Σοφίας Γεύσεις” (το Σοφία επιλέχτηκε όχι μόνο για το όνομα αλλά και ως αναφορά στη “σοφία της παράδοσης”, όπως μας λέει η Σοφία Σεβαστού)  δημιουργήθηκαν με στόχο να αναβιώσουν και να διατηρήσουν τη θρακιώτικη γαστρονομία με παραδοσιακές συνταγές, όπως οι χυλοπίτες, οι τραχανάδες, το κους κους, οι χυλοπίτες λαχανικών, πάντα με αγνές πρώτες ύλες και χωρίς χρωστικές και συντηρητικά.

Οι παλιές συνταγές τηρούνται, αλλά υπάρχουν και καινούργιες, όπως οι χυλοπίτες με μελάνι σουπιάς, με παντζάρι ή με σπανάκι. Από την άλλη, συναντάμε τα τοπικά ζυμαρικά πέτουρα Ξάνθης, γιουφκάς, γλυκό θρακιώτικο τραχανά με ταχίνι και λαχανικά (ένα προϊόν που συνήθιζαν από παλιά να δίνουν στα μωρά και στα μικρά παιδιά, ως ιδιαίτερα θρεπτικό), ξινό τραχανά γαλατένιο ή γιαουρτένιο (με γιαούρτι αγελάδος). Ό,τι δοκιμάσαμε ήταν πολύ νόστιμο και με καλή συμπεριφορά στο μαγείρεμα.
 Το εργαστήρι λειτουργεί από το 2012, με εντελώς οικογενειακό χαρακτήρα: η Σοφία, ο σύζυγός της και ο γιός, όταν ευκαιρεί από τις σπουδές του. Παρ’ όλα αυτά, η παραγωγή είναι αξιόλογη σε αυτό το επίπεδο και μάλιστα γίνονται και κάποιες εξαγωγές στη Γερμανία και στη Βουλγαρία (“δεν ασχοληθήκαμε καθόλου, εκείνοι ήρθαν και μας βρήκαν”, μας λέει η Σοφία).

Είναι αξιοσημείωτη η προσοχή που δίνουν στα προϊόντα τους. Πριν μπει στην παραγωγή μια συνταγή (παραδοσιακή ή σύγχρονη) βγαίνουν δείγματα, που μοιράζονται, για να πάρουν γνώμες και να κάνουν τις ανάλογες βελτιώσεις. Ένα άλλο σημείο που προσέχουν ιδιαίτερα, είναι η σταθερότητα της ποιότητας και της γεύσης και τα υψηλά ποιοτικά στάνταρ.


Τα προϊόντα “Σοφίας Γεύσεις” θα βρούμε στην Αθήνα στα Καραμανλίδικα του Φάνη (Σωκράτους 1, τηλ. 210 3254184) Φάρμα Χρονά, Αχιλλέως 24, Παλαιό Φάληρο,  "Αμβροσία" - Κράτητος 65 Νέα Σμύρνη, Ο Πλωμαρίτης - Λ Μαραθώνος 44 Νέα Μάκρη, στα καταστήματα  Ελλ. Τροφό, Αγίων Αναργύρων 50  Αγιοι Ανάργυροι και Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης 1, Κόκκινος Μύλος, "Αμφιλοχία", Σαρανταπόρου 30, Χολαργός,  Φρουταγορά, Γ. Βλάχου 20 - Ν. Ψυχικό και σε άλλα καταστήματα. Επίσης, σερβίρονται στο εστιατόριο "Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου"  Αναστασίου Ζίννη 34 Δάφνη τηλ. 21 0924 6354


Σοφίας Γεύσεις Σούνιο Ξάνθης, τηλ. 25410 31630 www.sofiasgeuseis.gr


 

Ντίνα Γκρουμούτη dgroumouti@athinorama.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει ή να μας ενημερώσετε για τις παρατηρήσεις σας στα παρακάτω στοιχεία:

210 74 50 100