Christmas Food Festival

Δοκίμασε, αγόρασε, γιόρτασε!

4, 5 & 6 Δεκεμβρίου - Helexpo Palace Μαρούσι

Christmas Food Festival, το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Μια γιορτινή πανδαισία γεύσεων, να δοκιμάσεις και να πάρεις σπίτι σου

Δημοσιεύτηκε από αθηνόραμαUmami.gr 24/11/2015

Το Φεστιβάλ που ετοιμάζει για τις 4-6 Δεκεμβρίου το Αθηνόραμα στην Helexpo, είναι όλα αυτά, αλλά και κάτι περισσότερο, γιατί συνδυάζει εξ ίσου και το "χρηστικό" κομμάτι. Ουσιαστικά, φεύγοντας από εκεί έχεις στρώσει το καλύτερο γιορτινό τραπέζι!
Το concept: προϊόντα που δεν ανήκουν στην κατηγορία του κοινού παντοπωλείου -ορισμένα δυσκολεύεσαι να τα βρεις και αλλού- που θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σου, από την αφρόκρεμα των μικρών παραγωγών της χώρας. Κοντολογίς, ό,τι θα κάνει την γευστική και ποιοτική διαφορά στο γιορτινό αλλά και καθημερινό τραπέζι. Μιλάμε για ένα πραγματικό bazaar επιλεγμένων προϊόντων, που μπορείς να αγοράσεις σε εμφανώς καλύτερες τιμές από τα καταστήματα.

Φωτογραφία από την τυροκομία Kaidan Cheese Φωτογραφία από την τυροκομία Kaidan Cheese

Πώς περνάει, λοιπόν, κανείς σε αυτό το Φεστιβάλ; Δοκιμάζεις, ανακαλύπτεις γεύσεις, μαθαίνεις από τους ειδήμονες κάθε είδους, συζητάς με τους παραγωγούς, περνάς μερικές ώρες απόλαυσης με ένα ποτήρι στο χέρι -που αλλάζει περιεχόμενο ανάλογα με τις δοκιμές σου- τσιμπολογάς νοστιμιές στο εστιατόριο, όποτε θέλεις ξαναγυρνάς στα περίπτερα που σου άρεσαν, ξαναδοκιμάζεις, διαλέγεις, αγοράζεις.  Συγχρόνως, μπροστά σου εκτυλίσσονται εκδηλώσεις με πολύ ενδιαφέρον, που φέτος θα βγουν στο επίκεντρο, στην "κεντρική πλατεία" του Φεστιβάλ -π.χ. αγαπημένους σεφ να μαγειρεύουν στην ανοιχτή κουζίνα του "Θεάτρου των γεύσεων"-, ενώ σου προσφέρεται μια σπάνια ευκαρία να παρακολουθήσεις τις πιο ενδιαφέρουσες γευσιγνωσίες (κρασιών, αλκοόλ και εδεσμάτων) στα "εργαστήρια γεύσεων", με οδηγούς τους εξπέρ του είδους. Κοντολογίς, όλο και κάτι νέο θ' ανακαλύψεις από τον κόσμο του φαγητού, του γλυκού, του κρασιού και του αλκοόλ και θα βγεις κερδισμένος από ψώνια-ευκαιρίες, που συνδυάζουν την ποιότητα με τη συμφέρουσα τιμή.


Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες των προϊόντων που θα δοκιμάσουμε στο Φεστιβάλ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το κελάρι των τυριών

Μια επιλεγμένη γκάμα τυριών από τα καλύτερα της χώρας, κυρίως από γάλα ζώων που βόσκουν ελεύθερα, σας περιμένει να τα δοκιμάσετε για να δημιουργήσετε τα πιο ενδιαφέροντα  πλατό για τα γιορτινά τραπέζια.
Περιοχές όπως οι Κυκλάδες, αντιπροσωπεύονται από την αφρόκρεμα των τυριών τους. Πάρτε μια μικρή γεύση επιλογών: το θαυμάσιο "αρσενικό" κεφαλοτύρι, το ξινοτύρι ή ο κομός του Μπαμπούνη από τη Νάξο, το δυνατό Σαν Μιχάλη του Ζωζεφίνου από τη Σύρο, οι περίφημες νιώτικες γραβιέρες από αιγοπρόβειο γάλα του τυροκομείου Ίου "Νιώτικο", όπως και το πικάντκο σκοτύρι και το ξινοτύρι τους. Μιλώντας για παραδοσιακή φέτα, θα βρούμε διαμαντάκια: όπως την ονομαστή του Κουτρομάνου από το Καρπενήσι (μαζί με το περίφημο φρέσκο τσαλαφούτι), αλλά και του τυροκομείου Καϊδατζή (Kaidancheese) από το Μαρκόπουλο, που βγάζει επίσης το μοναδικό στο είδος του φρέσκο γκερεμέζι με διάφορα βότανα και μπαχαρικά. Από τα χωριά της Φλώρινας φτάνουν τα τυριά του Δημητρίου, μπάτζος, πρόβειο πλεξουδάκι, κεφαλοτύρι με μπαχαρικά καθώς και όλα τα γνωστά, από γάλα ζώων ελεύθερης βοσκής. Κρητικές γραβιέρες ωρίμανσης, γαλομυζήθρα, ανθότυρος από το τυροκομείο Κωστάκη, στις Τζιτζιφιές Αποκορώνου… Κι αν ψάχνετε για κάτι πιο ασυνήθιστο, δοκιμάστε το πλούσιο σε γεύση λευκό τυρί και τη μοτσαρέλα -και τα δυο από βουβαλίσιο γάλα της οικογένειας Μπέκα, από τις Σέρρες…

Αλλαντικά: από απάκι μέχρι προσούτο

Το κεφάλαιο αλλαντικά είναι από τα πιο δημοφιλή και στο Φεστιβάλ αντιπροσωπεύεται επάξια, με τα καλύτερα του είδους. Μερικά παραδείγματα, από αυτά που θα δοκιμάσετε:
Τα περίφημα αλλαντικά του Στρεμμένου, από την κοιλάδα του Προυσού, στο Καρπενήσι: το γνήσιο προσούτο, από τα εκτρεφόμενα στη φάρμα χοιρίδια, με ιταλική τεχνική, το εξαιρετικό σαλάμι αέρος, αλλά και η νόστιμη πορκέτα, ακόμα και τα λουκάνικα από μαύρο χοίρο, μεταξύ άλλων. Το σαλάμι αέρος του Δαγρέ από την Τρίπολη λέει πολλά, όπως και το παστό χοιρινό του και τα παραδοσιακά λουκάνικα.

Τα καπνιστά κρεατικά από την Κρήτη "Τσι… καμινάδας γεύσεις" της οικογένειας Κωστάκη έχουν να μας δείξουν απάκι, σύγκλινο και λουκάνικο με φασκόμηλο και θυμάρι. Τα λουκάνικα Μουτεβελή καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα γεύσεων, με βάση πολύ καλά υλικά. Τρίτης γενιάς αλλαντοποιοί από την Κρήτη, οι αδελφοί Κασσάκη διατηρούν την παράδοση: απάκι, λούτζα, αλλά και το παραδοσιακό καπρικό, ψημμένο σε ξύλο οξιάς. Από τη Δράμα, η Βόρειος Ελλάς φτιάχνει υπέροχη γλώσσα βραστή, μπριζόλα βουνού, καραμανλίδικα λουκάνικα και καπνιστό χοιρομέρι -για να αναφέρουμε τα πιο ασυνήθιστα. Το κεφάλαιο "ανατολίτικα αλλαντικά" αντιπροσωπεύει επάξια ο Μιράν, με τα σουτζούκια, τους παστουρμάδες και τα αλλαντικά με βουβαλίσιο κρέας. Από το Κτήμα Βαβουράκη, μας έρχονται βιολογικά αλλαντικά, χωρίς γλουτένη, όπως το καπνιστό ζαμπόν με αρωματικά βότανα…

Τα ντελί της θάλασσας και της λιμνοθάλασσας

Το αβγοτάραχο είναι ίσως το πιο πολύτιμο ελληνικό ντελί και αξίζει να έχει μια θέση στα ορεκτικά του γιορτινού τραπεζιού. Τρικαλινός και Στέφος είναι οι παραγωγοί που θα βρίσκονται στο Φεστιβάλ για να σας δείξουν και τρόπους σερβιρίσματος του πολύτιμου εδέσματος. Μιλώντας για ορεκτικά, τα ντελί των ψαρικών είναι η καλύτερη πρόταση. Από τη Λακωνία, θα δοκιμάσετε τα περίφημα καπνιστά και μαρινάτα ψάρια της οικογένειας Γεροντίδη (G-Fish), που εκτρέφονται στις εγκαταστάσεις τους, φτιαγμένα με παραδοσιακές τεχνικές: σολομός, πέστροφα, οξύρυγχος, αβγά σολομού (μπρικ), σουβλάκι οξύρυγχου αλλά και ραβιόλι γεμιστά με σολομό ή πέστροφα καπνιστή!

Το main dish ενός γιορτινού τραπεζιού

Δείτε το να αρέσει σε όλους, όπως με έναν υπερήφανο πετεινό Κρήτης ή λίγο πιο ασυνήθιστα, με ένα τροφαντό κουνέλι, και τα δυο με την εγγύηση της γνωστής κρητικής φάρμας Αλεξανδράκη, που τα τρέφει με φυσικές ζωοτροφές εμπλουτισμένες με αρωματικά φυτά.  Κρέατα βιολογικής εκτροφής σε σωστές κοπές, αλλά και έτοιμα κοκορετσάκια, σεφταλιές, μπιφτέκια, υψηλής ποιότητας από τη φάρμα Ευβιότοποι, που εκτρέφει κατσίκια, πρόβατα και κοτόπουλα. Ένα εκτρεφόμενο κυνήγι είναι πάντα περιζήτητο και δεν προσβάλλει τα φιλοζωικά μας αισθήματα: φασιανοί, πέρδικες, ορτύκια, φραγκόκοτες που μεγαλώνουν στους πρόποδες της Πίνδου στη φάρμα "Επίλεκτα Πτερωτά Θηράματα Γρεβενών" διατίθενται νωπά ή καπνιστά, ακόμα και κατεψυγμένα και θα ανεβάσουν επίπεδο στο τραπέζι μας. Και για ορεκτικό, αβγά ορτυκιού τουρσί!

Μέλια όχι συνηθισμένα

Το μέλι είναι ένα πολύτιμο διατροφικά προϊόν που πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. Κάποιοι παραγωγοί -μελισσουργοί το έχουν ψάξει βαθύτερα το θέμα κι έχουν να δείξουν πραγματικά ενδιαφέροντα και πρωτότυπα προϊόντα Όπως, για παράδειγμα το Μέλι Αγγελικής, που εκτός από το εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, παρουσιάζει και μια σειρά "γκουρμέ" μελιών, όπως το απόσταγμα μελιού με βότανα του βουνού, το μέλι με σοκολάτα ή με ξύσμα πορτοκαλιού, ένα μείγμα superfood με βασιλικό πολτό, γύρη και μέλι, προϊόντα για πολλαπλές χρήσεις. Η Melira, πάλι, από την Εύβοια, ειδικεύεται στα μονοποικιλιακά μέλια, όπως από γλυκάνισο, φλαμουριά, φασκομηλιά, λεμονανθούς, καστανιά και πολλά άλλα, φυσικά και θυμάρι. Δοκιμάστε τα σκέτα ή σε συνδυασμό με ψωμί και γλυκίσματα, για διαφορετικές γευστικές εμπειρίες.

Μαρμελάδες, τσάτνεϋ και αλείμματα που συνοδεύουν ό,τι θέλεις

Το θέμα "μαρμελάδα" γνωρίζει μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Μεγάλη περιεκτικότητα σε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά μαζεμένα στην εποχή τους, συνδυασμοί με αρωματικά και μπαχαρικά, ασυνήθιστα υλικά, spicy γεύσεις, μαρμελάδες λαχανικών, πατέ και αλείμματα, δημιουργούν προϊόντα που… τα τρως με το κουτάλι, αλλά και ιδανικά για συνοδεία τυριών, αλλαντικών, ακόμα και κάποιων κρύων πιάτων! Ας πάρουμε μια γεύση:
Μαρμελάδα πράσινης ντομάτας, κολοκυθιού με μέντα, κρεμμυδιών, μελιτζάνας (και πολλών άλλων) από το οικογενειακό εργαστήρι "Μελίμηλον" της Νάξου. 

Τσάτνεϋ κόκκινης πιπεριάς με τζίντζερ ή μήλου με πιπέρι καγιέν, αχλάδι με βανίλια, μαρμελάδα ελιά από την Chef Stories-χειροποίτες δημιουργίες, της Θεσσαλονίκης. Oι υπέροχες μαρμελάδες εσπεριδοειδών από τον κάμπο της Χίου της Citrus-άρωμα μνήμης, όπως το χιώτικο μανταρίνι από τις δικές τους μανταρινιές. Αλείμματα φρούτων ή λαχανικών, χωρίς ζάχαρη, όπως πατέ πιπεριάς Φλωρίνης, μαύρο κεράσι με ροδόνερο, κορόμηλο με τσάι του βουνού, δαμάσκηνο 100%… Ακόμα, ένα όχι και τόσο γνωστό προϊόν, η αρώνια γίνεται μαρμελάδα με μέλι ή με μαστίχα από την Ελληνική Αρώνια της Βέροιας. Λίγο πιο μακρυά, στη Φλώρινα, καλλιεργεί ο Ναουμίδης τις γνήσιες πιπεριές Φλωρίνης και από το εργαστήρι του βγαίνουν μικρά θαύματα, όπως το εθιστικό πιπερόμελο (ό,τι και να βουτήξεις μέσα απογειώνεται) ή οι σάλτσες πιπεριάς, η λιαστή πιπεριά με βασιλομανίταρα και πολλά ακόμα.

Ασυνήθιστα ορεκτικά και λιχουδιές που μιλάνε

Λένε πως η μαγεία ενός τραπεζιού κρύβεται στα ορεκτικά! Πράγματι, εδώ έχεις την ευκαιρία να παρουσιάσεις, πέρα από τυριά και αλλαντικά, υπέροχες λιχουδιές, περισσότερο ή λιγότερο ασυνήθιστες, που θα ανοίξουν το δρόμο για τα παραδοσιακά κυρίως πιάτα. Τι θα λέγατε, ας πούμε, για αβγά ορτυκιού τουρσί, μια πολύ νόστιμη πρόταση από τα Πτερωτά Θηράματα Γρεβενών, που έχουν και άλλα για την περίσταση, όπως καπνιστά κομμάτια φασιανού ή πέρδικας, ας πούμε. Σε βαζάκι θα βρείτε τα σαλιγκάρια με σκόρδο και ελαιόλαδο ή με θυμάρι και λεμόνι της Escargot De Crete, που θα φτιάξουν πρωτότυπες μπρουσκέτες. Σαλιγκάρια από την Άρτα αυτή τη φορά, καπνιστά ή κατεψυγμένα με μυρωδικά από την Escargots a l' Arta. Το αλοιφώδες τυρί "τσαλαφούτι" του Κουτρομάνου ή το γκερεμέζι με επικάλυψη βοτάνων ή πιπεριών της Kaidancheese είναι επίσης ενδιαφέρουσες προτάσεις για το πλατό των ορεκτικών.
H πρωτότυπη σκορδαλιά με φυστίκι Αιγίνης ή το πατέ φυστικιού είναι μερικά από τα προϊόντα του Νώντα, από την Αίγινα που μας αρέσουν πολύ. Τα λουκάνικα με τρούφα της Troufaplus είναι μια ακόμα πρόταση, όπως και οι χυλοπίτες με τρούφα ελληνική του Γιώργου Σεργιανίδη (Troufaser). Κι αν μιλάμε για μουστάρδες, θα δοκιμάσουμε τις καινούργιες The Brewer's Mustard που τις φτιάχνει ένας ζυθοποιός: mild, orange, Dijon, raisins mild, smoked!

Προϊόντα και υλικά που θα απογειώσουν τα πιάτα μας

Λίγη σάλτσα τρούφας σε ζυμαρικά ή ριζότο, ακόμα και σε βραστές πατάτες, κάνει το πιάτο ακαταμάχητο. Όπως και το βούτυρο τρούφας ή η σάλτσα με μανιτάρια πορτσίνι, ακόμα και το αλάτι τρούφας από την Troufaplus.  Ο αγρότης Γιώργος Σεργιανίδης (Troufaser) προσφέρει επίσης ελληνική τρούφα (φρέσκια και σε διάφορες εκδοχές) που "κυνηγάει" ο ίδιος αλλά και καλλιεργεί στον Έβρο.

Kαι, γιατί όχι, ένα μικρό κομματάκι φρέσκια τρούφα το δικαιούμαστε τις γιορτές: μερικά λεπτά φετάκια ή λίγο ξύσμα κάνουν ένα απλό πιάτο μεγαλειώδες. Σκεφτήκατε ποτέ να προσθέσετε λίγο πετιμέζι στη σως της σαλάτας; Δοκιμάστε το βιολογικό πετιμέζι Καργγελή! Τα ελαιόλαδα αρωματισμένα με αιθέρια έλαια της Ariston Hellas τα χρησιμοποιούν πολλοί σεφ για να δώσουν υπέροχες γεύσεις σε φαγητά και σαλάτες: δοκιμάστε το πικάντικο wasabi ή το φρέσκο σανγκουίνι, το καυτερό chili και το αρωματικό δεντρολίβανο. Η συλλογή είναι ατελείωτη. Εξίσου καλά τα αρωματικά ξύδια του, όπως εκείνο με φραμπουάζ ή με δαμάσκηνο!

Η φάρμα του Καραλάκη στην Ιεράπετρα καλλιεργεί λαχανικά, αρωματικά και λουλούδια που παρελαύνουν στα πιάτα των καλύτερων εστιατορίων -γιατί όχι και στο τραπέζι μας! Λίγα πέταλα καπουτσίνου στολίζουν αιθέρια το πιάτο ενώ οι δροσουλίτες είναι μια εμπειρία! Οι φύτρες μουστάρδας δίνουν πικάντικες νότες, το νεροκάρδαμο και το λέμονγκρας θα δώσουν πρωτοτυπία στις σαλάτες μας. Τα πιο νόστιμα σκόρδα γίνονται στο Σκορδοχώρι, δηλαδή την Πτελέα της Κοζάνης, κι απο 'κει μας έρχονται στο Φεστιβάλ: σκέτα, σε πλεξούδα ή σε πάστα σκόρδου με ελαιόλαδο αλλά και σε γλυκόξινη άλμη, από τα "Σκόρδα Πτελέας" της οικιγένειας Αγγελίδη.
Το βαλσαμικό ξύδι, η κρέμα βαλσαμικού, και οι μουστάρδες της Kalamata Papadimitriou, πάλι, δεν γίνεται να λείπουν από την κουζίνα μας! Κι αν ψάχνετε για ένα μεσσηνιακό ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες, αναζητήστε το Pidima extra virgin oil της "Γλυκιά Ελληνική Γη", που φτιάχνει με πολλή αγάπη ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Cheers! Τα ποτά της γιορτής.

Στο Φεστιβάλ θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε εξαιρετικές μπίρες ελληνικής μικροζυθοποιίας, αποστάγματα, λικέρ και εκλεκτά κρασιά. Θα είναι εκεί το Κτήμα Κοκοτού από τη Σταμάτα, η Κάναβα Ρούσσος από τη Σαντορίνη, το τσίπουρο Τυρνάβου Δεκαράκι, η Ευάμπελος Γη με τα κρασιά της από τον Δομοκό, οι μπίρες Delphi και Marea, τα κρασιά της Domaine Monsieur Nicolas by G. Karamitros, η E.O.Σ. Σάμου με τα εξαιρετικά επιδόρπια κρασιά, τα μοναστηριακά κρασιά του Μυλοπόταμου Αγίου Όρους, η σαντορινιά Volkan Beer, oι καινούργιες μπίρες Belga Blue του Αλέξανδρου Κουμάντου της Πειραϊκής Ζυθοποιίας, οι μπίρες Argo του Βόλου.

Θα γνωρίσουμε μικρά οινοποιεία, όπως της οικογένειας Νάκου και Dio Fili από τη Σιάτιστα. Ακόμα, θα είναι εκεί το Κτήμα Εύχαρις, η Τσώλης Οινοποιητική από τη Μεσσηνία και η Κάβα Kylix με την εξαιρετιλή συλλογή κρασιών της. Μιλώντας για λικέρ και αποστάγματα, θα δοκιμάσουμε Metaxa hot sun, τα λικέρ της ποτοποίας Πολυκαλά αλλά και τα λικέρ της Χρυσάνθης από τη Μονεμβασιά, το εξαιρετικό λικέρ μαστίχας της Ποτοποίας ΕΒΑ Μυτιλήνης.

Η healthy πλευρά του Φεστιβάλ

Μια σειρά προϊόντων που χαρακτηρίζονται "υγιεινά" απευθύνονται σίγουρα σε όλους αλλά θα ικανοποήσουν ιδιαίτερα τους fans του είδους. Τι θα λέγατε για τις πολύ νόστιμες Nature Bars της Corn 'n Roll, με εκλεκτά υλικά ή τα βιολογικά όσπρια του Φενεού και τους ξηρούς καρπούς από τον Βιοβλαστό; Τα ιδιαίτερα μείγματα ροφημάτων από το Δρόμο του Τσαγιού που παντρεύουν βότανα με φρούτα και μπαχαρικά, δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.  Τα ολοκαίνουργια σύκα Κύμης Kumilio προσφέρονται αποξηραμένα, σε μαρμελάδα, συκόμελο, παστέλι με ξηρούς καρπούς. Εξίσου καλά και τα γνωστά μας Αποξηραμένα σύκα Ταξιάρχη Β. Ευβοίας … Πιο ασυνήθιστα, τα μπισκότα από αλεύρι βελανιδιών Acorn Cookies, χωρίς γλουτένη είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερο έδεσμα, όπως και τα νόστιμα Kale chips και Kale crackers της Troo Food, τα υγιεινά σνακ από λάχανο κέιλ.

Προϊόντα από τη superfood αρώνια παρουσιάζει η Aronia Bio Farm, που καλλιεργεί το είδος στο Ωραιόκαστρο καθώς και η Ελληνική Αρώνια στη Βέροια: χυμός, αποξηραμένη και φρέσκια αρώνια, λικέρ, μαρμελάδες, ακόμα και dressing. Ένας τρόπος να χαρούμε λαχανικά και φρούτα το χειμώνα σαν σνακ είναι η παραδοσιακή αποξήρανση, που κάνει η φίρμα Ιδιότροπα, στη Δράμα: αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά αλλά και σάλτσες και μαρμελάδες. Μας περιμένει, ακόμα το περίφημο  άλειμμα Threpsis superfood που συνδυάζει νοστιμιά με υγεία (Sparta Goods) και το ελιξίριο Anax Superfood με μείγμα προϊόντων με βάση το μέλι, superfoods και ελληνικές υπερτροφές όπως η μαστίχα Χίου. Και δεν είναι όλα...

Ντίνα Γκρουμούτη dgroumouti@athinorama.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σας ενδιαφέρει ή να μας ενημερώσετε για τις παρατηρήσεις σας στα παρακάτω στοιχεία:

210 74 50 100